Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Beeldvormende onderzoeken

 

Wat zijn beeldvormende onderzoeken?

Bij beeldvormende onderzoeken wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld röntgenstraling, magneet velden, geluidsgolven of licht radio-actieve straling om de harde en zachte delen van het lichaam in beeld te krijgen en vast te leggen. Beeldvormende onderzoeken zijn voor de longartsen van belang om als onderdeel van allerlei onderzoeken diagnoses bij longpatiënten vast te kunnen stellen. Ook zijn beeldvormende onderzoeken belangrijk om het beloop van afwijkingen te vervolgen (controle foto's). De radioloog (arts die foto's maakt met röntgenstraling, magneet velden en geluidsgolven) en de nucleair-geneeskundige (arts die foto's maakt met licht radio-actieve straling) zijn medische specialisten die de foto's officieel beoordelen. De longartsen zijn opgeleid om, tot op bepaalde hoogte, foto's die gemaakt zijn met röntgenstraling, te beoordelen.

 

Welke beeldvormende onderzoeken zijn er?

Een groot aantal beeldvormende technieken zijn voor de longarts belangrijk in het onderzoek en de behandeling van patiënten met verdenking op longziekten. Hieronder volgt een rijtje van de belangrijkste onderzoeken met een voorbeeld foto en beschrijvende tekst erbij:

 

 

  • Klassieke röntgenfoto (d.m.v. röntgen-apparatuur)
  • Computertomografie (CT-scan) (d.m.v. CT-scan-apparatuur )
  • MRI-scanning (Magnetic Resonance Imaging)MRI-scanning (Magnetic Resonance Imaging) (d.m.v. MRI-apparatuur).
  • Echografie (d.m.v. echo-apparatuur)
  • Isotopenscans (d.m.v. isotopenscan-apparatuur)
  • PET-scan (positron-emissie-tomografie) (d.m.v. PET-scan-apparatuur)

 

 

Hoe veilig zijn de beeldvormende onderzoeken?

De hier boven beschreven beeldvormende onderzoeken zijn over het algemeen zeer veilig. Bij zwangerschap wordt wel rekening gehouden met onnodige röntgenstraling en radio-actieve straling. Bij contrast gebruik kan een kleine groep patiënten allergisch reageren. Voor deze reacties wordt altijd rekening gehouden. Meestal worden er dan snel medicamenten toegediend die de allergische reactie te niet doen. Voor het gebruik van contrast moet de nierfunctie goed zijn. De nierfunctie wordt dan ook voor ieder contrastonderzoek bepaald. Bij het maken van een MRI is het van belang dat patiënten geen metalen bij zich dragen. Metaal kan namelijk tijdens MRI onderzoek warm worden.

 

Filmpje over de CT-scan

Voor een kort filmpje over de CT-scan, klik op dit onderstaande plaatje. Het filmpje komt van "www.gezondheidsnet.nl, een zeer informatieve Nederlandse website over gezondheid.

 

Filmpje over de ctscan.