Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 


De longstraat

 

 

De longstraat

 

Een klinische straat of pad is de naam voor de werkwijze waarop de longartsen bepaalde patiënten snel poliklinisch willen onderzoeken. Wanneer er een verdenking is op longkanker, dan worden patiënten onderzocht via de zogenaamde longstraat.

Na overleg met de huisarts of een andere medisch specialist, die de patiënt verdenkt van longkanker, wordt de patiënt opgeroepen om binnen 1 a 2 werkdagen bij de longarts te komen. De longarts houdt een vraaggesprek en doet lichamelijk onderzoek. Daarna worden "aanvullende onderzoeken" afgesproken. De aanvullende onderzoeken kunnen o.a. een bronchoscopie, longfunctie, CT-scan of PET-scan zijn. Vaak wordt een speciale (oncologie) verpleegkundige ingeschakeld om de patiënt gedurende de onderzoeksfase te begeleiden. Ook de de secretaresses van de longartsen zijn intensief bij de longstraat betrokken. De onderzoeken zijn meestal poliklinisch en het duurt gemiddeld twee weken voordat alle uitslagen bekend zijn, soms is nog meer tijd nodig. Deze tijd is nodig om alle onderzoeken te ondergaan en om de resultaten, bijvoorbeeld biopten, te beoordelen.

Na de onderzoeken komt de patiënt terug voor een uitslaggesprek. Hierbij wordt de diagnose verteld en uitleg geven over de eventuele behandeling. Soms is er nog geen definitieve uitslag en is aanvullend onderzoek nodig. De longstraat zorgt er verder voor dat alle onderzoeken goed verlopen en dat de uitslagen zo vlot mogelijk verkregen worden om zo de tijd van onzekerheid voor de patiënt tot een minimum te beperken.

Onzekerheid