Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Diverse artikelen over gezondheid

 

 • Slik jij in de toekomst zelfdenkende medicijnen?

  17 Feb 2017

  Slik jij in de toekomst zelfdenkende medicijnen? Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelden een nieuwe techniek, waarmee het mogelijk is om met behulp van DNA-computers de afgifte van medicatie in het bloed te controleren. Een zelfdenkend medicijn slikken: dit klinkt misschien als sciencefiction, maar binnenkort wordt het realiteit. Medicatie is nu nog vrij algemeen. Slik je 500 milligram paracetamol, dan neemt […]Lees het volledige bericht (Slik jij in de toekomst zelfdenkende medicijnen?) op Scientias.nl.

 • Roken helpt tegen een zeldzame genmutatie

  17 Feb 2017

  Roken helpt tegen een zeldzame genmutatie Een sigaret opsteken is ongezond voor jezelf en voor je directe omgeving. Maar deze vlieger gaat niet altijd op. Er is namelijk iemand gevonden met een zeldzame genetische afwijking die beter wordt door regelmatig te roken. Biochemicus John Olson en collega’s uit Duitsland en Frankrijk hebben een jonge vrouw geholpen. Zij lijdt aan bloedarmoede, maar […]Lees het volledige bericht (Roken helpt tegen een zeldzame genmutatie) op Scientias.nl.

 • Eindelijk weten we hoe een cel zich deelt: dankzij een bewegende steiger

  17 Feb 2017

  Eindelijk weten we hoe een cel zich deelt: dankzij een bewegende steiger Zonder dat je het doorhebt vinden er gedurende je hele leven ongeveer 10.000 biljoen celdelingen plaats in jouw lichaam. Maar hoe splitst een cel zich in twee of meer cellen? Wetenschappers weten nu eindelijk hoe dit werkt bij bacteriën. Onderzoek naar celdeling is van groot belang. Celdeling verklaart hoe leven op aarde is ontstaan, maar […]Lees het volledige bericht (Eindelijk weten we hoe een cel zich deelt: dankzij een bewegende steiger) op Scientias.nl.

 • Nieuw vaccin beschermt tot wel tien weken tegen malaria

  16 Feb 2017

  Nieuw vaccin beschermt tot wel tien weken tegen malaria Het vaccin is zojuist heel succesvol door een klinisch onderzoek heen gerold. Is dit dan de oplossing voor een groot probleem? Onderzoekers verzamelden 67 gezonde proefpersonen die nog nooit malaria hadden gehad. Vervolgens injecteerden ze levende malariaparasieten in het lichaam van de proefpersonen. Tegelijkertijd kregen de proefpersonen chloroquine toegediend, dat voorkomt dat de ziekte zich […]Lees het volledige bericht (Nieuw vaccin beschermt tot wel tien weken tegen malaria) op Scientias.nl.

 • Rubberkorrels op kunstgrasvelden mogelijk toch gevaarlijk

  16 Feb 2017

  Mogelijk zitten er toch meer gevaarlijke stoffen in de rubbergranulaatkorrels die gebruikt worden op kunstgrasvelden dan tot nu toe werd gedacht. Dat zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

 • Pre- en postnatale depressie treft ook veel vaders

  16 Feb 2017

  Pre- en postnatale depressie treft ook veel vaders Nieuw onderzoek suggereert dat maar liefst één op de 25 mannen symptomen van een postnatale depressie vertoont. Onderzoekers bestudeerden meer dan 3500 Nieuw-Zeelandse mannen gedurende het derde trimester van de zwangerschap van hun vrouw/vriendin. Negen maanden na de geboorte van hun kinderen, werden de mannen opnieuw onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat één op de […]Lees het volledige bericht (Pre- en postnatale depressie treft ook veel vaders) op Scientias.nl.

 • ADHD op vijf plekken in de hersenen zichtbaar

  16 Feb 2017

  Bij mensen met ADHD zijn vijf hersengebieden kleiner dan bij mensen zonder ADHD. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van het Radboudumc.

 • In online supermarkt shoppen mensen gezonder

  15 Feb 2017

  Online je boodschappen bestellen is misschien wel gezonder dan een supermarkt bezoeken. Wie winkelt in een fysieke supermarkt koopt vaker ongezonde snacks zoals chips en chocolade dan mensen die online boodschappen doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.

 • Griepepidemie duurt al elf weken

  15 Feb 2017

  De griepepidemie in Nederland is nog steeds niet voorbij. Het is de elfde week op rij dat veel mensen op bed liggen met griepachtige klachten, zo blijkt uit cijfers van het Nivel.

 • 'Liefdesstofje' maakt darmen verdraagzaam voor bacteriën

  14 Feb 2017

  Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat het afweersysteem in de darmen een stofje aanmaakt dat ervoor zorgt dat de miljarden bacteriën die in de darmen leven daar 'liefdevol' worden gekoesterd. Deze ontdekking kan een stap vooruit zijn voor de behandeling van mensen met darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en PDS.

 • Mensen die getrouwd zijn, hebben minder stresshormonen in hun speeksel

  14 Feb 2017

  Mensen die getrouwd zijn, hebben minder stresshormonen in hun speeksel Het kan wellicht (deels) verklaren waarom gehuwden doorgaans gezonder zijn dan mensen die single of gescheiden zijn. Wetenschappers verzamelden 572 gezonde proefpersonen die tussen de 21 en 55 jaar oud waren. Alle proefpersonen stonden meerdere malen per dag, op drie niet-opeenvolgende dagen wat speeksel af. De onderzoekers keken vervolgens hoe hoog de cortisolwaarde van het […]Lees het volledige bericht (Mensen die getrouwd zijn, hebben minder stresshormonen in hun speeksel) op Scientias.nl.

 • 'Second opinion aanvragen bij andere arts loont'

  13 Feb 2017

  De helft van de patiënten die bij een andere dokter een second opinion vraagt, krijgt van die arts een ander behandeladvies. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland.

 • Urenlang hoge concentratie fijnstof in huis na koken

  10 Feb 2017

  Binnenshuis krijg je meer fijnstof binnen dan buiten. Na het koken blijft er nog uren fijnstof in de keuken of woonkamer hangen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

 • Einde langdurige griepepidemie nog niet in zicht

  9 Feb 2017

  De griepgolf in Nederland is na tien weken nog niet op zijn retour. Het griepepidemie duurt langer dan gemiddeld en het einde is nog niet in zicht. De afgelopen week bezochten 137 op de 100.000 mensen met griep de huisarts. De week daarvoor waren dat er 92.

 • Relatie oorsuizen en slechthorendheid zelden herkend

  7 Feb 2017

  Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland lijden aan oorsuizen (tinnitus). Veel van hen realiseren zich niet dat de kans groot is dat ze ook nog eens gehoorproblemen hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van Panelwizard in opdracht van een audicienketen.

 • Huisartsbezoek voor 'kleine kwalen' neemt toe

  7 Feb 2017

  Tussen 2011 en 2015 nam de vraag naar huisartsenzorg toe. Ondanks meer voorlichting, zoals via internet, neemt ook het aantal bezoeken aan de huisarts met 'kleine kwalen' daarbij toe. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel.