Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Diverse artikelen over gezondheid

 

 • We zijn minder behulpzaam als het extreem warm is

  23 Jun 2017

  We zijn minder behulpzaam als het extreem warm is Afgelopen week stegen de temperaturen in Nederland en België. Misschien merkte jij op de werkvloer dat collega’s chagrijniger of minder behulpzaam waren. Het is wetenschappelijk bewezen dat tropische temperaturen invloed hebben ons gedrag. Amerikaanse wetenschappers hebben verschillende experimenten uitgevoerd en data geanalyseerd. Zo kregen zij van een Russische winkelketen data over het gedrag van medewerkers. […]Lees het volledige bericht (We zijn minder behulpzaam als het extreem warm is) op Scientias.nl.

 • Prikkelbare darm mogelijk veroorzaakt door schimmels

  22 Jun 2017

  Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben een andere samenstelling van darmschimmels dan mensen zonder deze aandoening. Deze disbalans staat in verband met de pijnklachten die optreden bij PDS. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC, in samenwerking met TNO en de Universiteit van Maastricht.

 • Er wonen nu bijna 7,6 miljard mensen op aarde

  22 Jun 2017

  Er wonen nu bijna 7,6 miljard mensen op aarde Elk jaar komen er zo’n 83 miljoen mensen bij. En als dat zo doorgaat, zijn er tegen 2030 waarschijnlijk 8,6 miljard mensen op aarde. Rond 2050 zouden er 9,8 miljard mensen op aarde te vinden zijn. En tegen het jaar 2100 zou de wereldbevolking zelfs meer dan 11,2 mensen tellen. Dat voorspelt de VN. Verdubbeling […]Lees het volledige bericht (Er wonen nu bijna 7,6 miljard mensen op aarde) op Scientias.nl.

 • Van vergeetachtigheid word je slimmer

  22 Jun 2017

  Van vergeetachtigheid word je slimmer Als je zo af en toe iets vergeet, getuigt dat niet van een falend, maar van een prima werkend brein. Met die hoopgevende theorie komen Canadese onderzoekers op de proppen. Ze baseren zich op een review van onderzoeksliteratuur die draait om het onthouden en vergeten van informatie. En de review suggereert dat het vergeten van […]Lees het volledige bericht (Van vergeetachtigheid word je slimmer) op Scientias.nl.

 • Plaatselijk veel meer eikenprocessierupsen

  21 Jun 2017

  Door het warme weer zijn er veel eikenprocessierupsen en verplaatsen ze zich naar de lagere delen van bomen. Het risico dat mensen en dieren in aanraking komen met de irriterende brandharen is daardoor groter. Daarvoor waarschuwt Nature Today.

 • Zonen van oudere vaders zijn vaker nerds

  21 Jun 2017

  Zonen van oudere vaders zijn vaker nerds De zonen van oudere vaders zijn doorgaans intelligenter en vinden het niet zo belangrijk ‘om erbij te horen’. Dat stellen Engelse onderzoekers nadat ze zich bogen over de gegevens van 15.000 tweelingen. Alle tweelingen ondergingen op twaalfjarige leeftijd verschillende testen. Zo werd hun non-verbale IQ gemeten en gekeken hoe sterk ze gefocust waren op de […]Lees het volledige bericht (Zonen van oudere vaders zijn vaker nerds) op Scientias.nl.

 • Matig tevreden met je huwelijk? Wellicht kunnen foto’s van puppy’s helpen!

  20 Jun 2017

  Matig tevreden met je huwelijk? Wellicht kunnen foto’s van puppy’s helpen! Onderzoek wijst uit dat foto’s van puppy’s en andere té schattige organismen ingezet kunnen worden om huwelijke van de ondergang te redden. Door de jaren heen kun je wat minder tevreden worden over je huwelijk. Dat kan komen doordat alledaagse gewoonten – een kus op de wang als je partner thuiskomt of in elkaar verstrengeld […]Lees het volledige bericht (Matig tevreden met je huwelijk? Wellicht kunnen foto’s van puppy’s helpen!) op Scientias.nl.

 • Zo blijven bacteriën die je hoestend de lucht in slingert, 45 minuten lang in leven

  20 Jun 2017

  Zo blijven bacteriën die je hoestend de lucht in slingert, 45 minuten lang in leven Nieuw onderzoek geeft je een goede reden om de volgende keer dat je moet hoesten je mond te bedekken en handen te wassen. Wetenschappers hebben nu namelijk in detail vastgelegd hoe het bacteriën die al niesend en hoestend de lucht in worden geslingerd, vergaat. Ze borduren met hun studie voort op eerder onderzoek dat aantoonde […]Lees het volledige bericht (Zo blijven bacteriën die je hoestend de lucht in slingert, 45 minuten lang in leven) op Scientias.nl.

 • 85 procent van de Nederlanders kijkt niet naar de zonkracht

  19 Jun 2017

  Nederlanders kunnen nog wel een lesje zonkennis gebruiken. Bijna driekwart (72 procent) weet het verschil niet tussen UVA- en UVB-straling. Ook geeft 85 procent van de Nederlanders aan nooit de zonkracht te raadplegen. En dat terwijl de sterkte van de zon de afgelopen tijd record na record verbreekt en daarmee de schade voor de gezondheid vergroot. Dit blijkt uit een onderzoek door PanelWizard in opdracht van UV-Fashions onder ruim 1000 Nederlanders.

 • Gezond eten bij chronische ziekte helpt

  19 Jun 2017

  Gezond eten kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten. De grootste winst is te halen bij hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gezond eten ondersteunt niet alleen de behandeling, maar het is goed voor de algehele gezondheid van de patiënt. Er zou daarom meer aandacht voor voeding moeten zijn bij artsen en verpleegkundigen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Groningen.

 • Eerste Vaderdag voor 78.000 mannen

  16 Jun 2017

  Zondag 18 juni 2017 kunnen ongeveer 78.000 mannen hun eerste Vaderdag vieren. Zij kregen in het afgelopen jaar hun eerste kind, op een leeftijd van gemiddeld 32,6 jaar. In totaal zijn er ruim 4 miljoen vaders in Nederland. Dat meldt het CBS.

 • Uurtje sportschool verlaagt kans op metabool syndroom

  14 Jun 2017

  Minder dan een uur krachttraining per week verlaagt de kans op metabool syndroom, een verzamelnaam voor symptomen als overgewicht, hoge bloedruk en verhoogde bloedsuiker. Dit blijkt uit onderzoek van een internationaal team van onderzoekers onder leiding van Esmée Bakker van het Radboudumc.

 • Genen voor slapeloosheid gevonden

  13 Jun 2017

  Ben je een slechte slaper? Misschien zit het in je genen. Een internationaal team van wetenschappers heeft namelijk voor het eerst zeven risicogenen gevonden voor slapeloosheid.

 • Online training helpt senioren met kanker beter communiceren met arts

  7 Jun 2017

  Onderzoekers van het NIVEL hebben Luistertijd ontwikkeld: een online communicatietraining voor senioren met kanker. Zo kunnen ze zich voorbereiden op gesprekken met artsen.

 • Mindfulness kan mogelijk helpen om slechte eetgewoontes te doorbreken

  7 Jun 2017

  Twee op de vijf Nederlanders wil iets aan hun eetpatroon veranderen. Maar tegelijkertijd vindt ook twee op de vijf mensen het moeilijk om eetgewoontes te doorbreken. Onderzoeker Lieneke Janssen bekeek of een mindfulnesstraining aangrijpt op slechte eetgewoontes. Mindful eten blijkt effect te hebben op beloningsprocessen in het brein.

 • Vooral hoogopgeleiden roken minder

  31 May 2017

  Steeds minder mensen roken, maar de verschillen in rookgedrag tussen mensen met verschillend opleidingsniveau worden steeds groter. Waar het aandeel rokers onder hoogopgeleiden sinds 1989 bijna is gehalveerd, daalde dit minder hard onder laagopgeleiden. Ook roken laagopgeleiden vaker dagelijks en zijn zij vaker zware rokers dan hoogopgeleiden. Dit blijkt uit de laatste cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS, in samenwerking met het RIVM en Trimbos-instituut.