Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Diverse artikelen over gezondheid

 

 • Is jouw collega irritant? Misschien slaapt hij wel slecht!

  29 Mar 2017

  Is jouw collega irritant? Misschien slaapt hij wel slecht! Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat mensen die slecht slapen vaker ongewenst gedrag – zoals lang pauzeren of om vijf voor vijf naar huis gaan – vertonen. Onderzoeker Laura M. Giurge – verbonden aan de Erasmus Universiteit – komt tot die conclusie nadat ze een onderzoek uitvoerde onder werkende mensen. Tien dagen lang stuurde ze […]Lees het volledige bericht (Is jouw collega irritant? Misschien slaapt hij wel slecht!) op Scientias.nl.

 • Dit nagebootste vrouwelijke voortplantingssysteem past in de palm van een hand

  29 Mar 2017

  Dit nagebootste vrouwelijke voortplantingssysteem past in de palm van een hand Met het miniatuur-voortplantingssysteem – gemaakt van menselijke cellen – kunnen onderzoekers onder meer onderzoek doen naar veelvoorkomende ziekten. “Dit is een revolutionaire technologie,” benadrukt onderzoeker Teresa Woodruff, verbonden aan de Northwestern University. Ze heeft het over het miniatuur-voortplantingssysteem dat bestaat uit 3D-modellen van eierstokken, eileiders, de baarmoeder, baarmoederhals, vagina en lever. Bloed Door het systeem […]Lees het volledige bericht (Dit nagebootste vrouwelijke voortplantingssysteem past in de palm van een hand) op Scientias.nl.

 • Onderzoekers laten hartweefsel groeien op…spinaziebladeren

  29 Mar 2017

  Onderzoekers laten hartweefsel groeien op…spinaziebladeren De bladeren voorzien het weefsel van een heel fijn vatenstelsel dat de 3D-printer nog niet kan maken. Wetenschappers staan te springen om menselijke weefsels en organen te regenereren. In het lab worden die weefsels en organen al op kleine schaal gekweekt. Maar het is lastig gebleken om grote stukken weefsel of complete organen te kweken […]Lees het volledige bericht (Onderzoekers laten hartweefsel groeien op…spinaziebladeren) op Scientias.nl.

 • Nederlanders hebben geen idee hoe ze minder suiker kunnen eten

  29 Mar 2017

  Maar liefst 84 procent van de Nederlanders weet niet precies wat ze moeten doen om te minderen met suiker. Suiker zit in veel producten verstopt en we worden continu verleid tot ongezonde keuzes met veel suiker. Dit blijkt uit een onderzoek van het Diabetes Fonds onder 1211 mensen.

 • De griepepidemie is eindelijk voorbij

  29 Mar 2017

  Nu twee weken achtereen het aantal mensen met griepachtige klachten onder de epidemische grens is gebleven, is de griepepidemie na 15 weken officieel ten einde. Dat meldt het NIVEL.

 • Zo wandelen malariaparasieten dwars door celmembranen heen

  28 Mar 2017

  Zo wandelen malariaparasieten dwars door celmembranen heen De parasieten blijken twee eiwitten te gebruiken om door menselijke celmembranen heen te breken. De ontdekking biedt wellicht nieuwe mogelijkheden om malaria te bestrijden. Dat schrijven onderzoekers in het blad Cell Reports. Naar de lever Wanneer een mens de malariaparasiet Plasmodium falciparum oploopt, reist die parasiet stilletjes naar de lever en vermenigvuldigt zich in de […]Lees het volledige bericht (Zo wandelen malariaparasieten dwars door celmembranen heen) op Scientias.nl.

 • Mazelen winnen terrein in Europa

  28 Mar 2017

  Mazelen winnen terrein in Europa In januari alleen werden in Europa al meer dan 500 gevallen van mazelen gerapporteerd. Over de vaccinatiegraad Die 95 procent is belangrijk. Zelfs als niet iedereen in een populatie tegen de mazelen is ingeënt, kan de complete populatie wel beschermd zijn tegen de mazelen. Voorwaarde is echter dat minimaal 95 procent van de mensen tegen […]Lees het volledige bericht (Mazelen winnen terrein in Europa) op Scientias.nl.

 • Weglaten 'ten minste houdbaar tot' leidt tot minder verspilling

  28 Mar 2017

  Door de THT-datum weg te laten op verpakkingen, daalt de verspilling van lang houdbare producten als rijst, pasta en koffie met 12 procent. Als daarnaast 'lang houdbaar' op het etiket wordt vermeld, verdwijnt 31 procent minder snel in de vuilnisbak.

 • Atheïsten en strenggelovigen zijn het minst bang voor de dood

  27 Mar 2017

  Atheïsten en strenggelovigen zijn het minst bang voor de dood Lang werd aangenomen dat religie afrekende met de angst voor de dood. Maar dat is niet het hele verhaal, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Oxford op basis van een meta-analyse. “Meta-analyses zijn statistische procedures die gebruikt worden om resultaten uit meerdere studies te halen en te […]Lees het volledige bericht (Atheïsten en strenggelovigen zijn het minst bang voor de dood) op Scientias.nl.

 • Meeste huisartsen zijn per telefoon goed bereikbaar

  24 Mar 2017

  De meeste huisartsen blijken goed bereikbaar via de telefoon. Maar op drukke tijden en in kleine praktijken staat de bereikbaarheid wel vaker onder druk. Verbeteropties zijn soms eenvoudig, maar voor extra personele investeringen moet veel worden afgewogen. Dat concludeert onderzoeksinstituut NIVEL na hun onderzoek onder 100 huisartsenpraktijken in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

 • 's Nachts vaak plassen zorgt voor slechte nachtrust

  23 Mar 2017

  Naar schatting moeten 1,7 miljoen Nederlanders doorgaans twee keer of vaker per nacht naar het toilet. Uit een onderzoek van Motivaction blijkt dat dit vaak tot een slechte nachtrust en vermoeidheid overdag leidt.

 • Griepepidemie na vijftien weken bijna voorbij

  22 Mar 2017

  Na vijftien weken is de griepepidemie bijna het land uit, blijkt uit gegevens van onderzoeksinstituut Nivel.

 • Jongeren krijgen vraag of ze stamceldonor willen worden

  21 Mar 2017

  Ruim 190.000 jongeren die vorig jaar 18 zijn geworden, kunnen zich gaan buigen over de vraag of ze zich als stamceldonor willen laten registreren. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid stelt die vraag voor het eerst in de brief die ze jaarlijks aan jongeren stuurt over orgaandonatie.

 • Supermarkten misleiden consumenten met mager gehakt

  21 Mar 2017

  Veel supermarkten verkopen 'mager' of 'extra mager' gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor aanpassing van de regels, zodat de term 'mager' alleen nog gebruikt mag worden voor gehakt met maximaal 10 procent vet.

 • 35-plussers onderschatten risico op een hartinfarct

  21 Mar 2017

  Ruim 70 procent van de 35-plussers denkt ten onrechte dat slagaderverkalking, de belangrijkste oorzaak van een hartinfarct, te genezen is. Ook staat 38 procent van hen niet bewust stil bij de conditie van hun hart en vaten. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van de Hartstichting onder ruim 1.000 mensen van 35 jaar en ouder.

 • Meer diabetes door stijgende temperatuur

  21 Mar 2017

  Naarmate de gemiddelde buitentemperatuur hoger is, krijgen meer mensen diabetes, zo blijkt uit een statistische analyse van LUMC-onderzoekers. Ze denken dat de verklaring ligt in de verminderde activiteit van bruin vet.