Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Diverse artikelen over gezondheid

 

 • Je neus en mond dichtknijpen als je moet niesen: dat is een slecht idee

  16 Jan 2018

  Je neus en mond dichtknijpen als je moet niesen: dat is een slecht idee Dat blijkt wel uit het tamelijk dramatische verhaal van een 34-jarige man. Wetenschappers doen het opmerkelijke verhaal in het blad BMJ Case Reports uit de doeken. In het kort: de man moest niesen, kneep zijn neus dicht en sloot zijn mond. De nies werd zo onderdrukt, maar kort erna verging de man van de pijn […]Lees het volledige bericht (Je neus en mond dichtknijpen als je moet niesen: dat is een slecht idee) op Scientias.nl.

 • Het is nu bewezen: zwangerschapsdementie bestaat echt

  15 Jan 2018

  Het is nu bewezen: zwangerschapsdementie bestaat echt De vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap is een meetbaar én significant fenomeen. Met dat verlossende woord komen Australische onderzoekers op de proppen. Het zal elke vrouw die tijdens een zwangerschap wel eens een doktersafspraak is vergeten of de autosleutels in de koelkast heeft opgeborgen, geruststellen: het hoort er namelijk allemaal bij. Dat is te lezen in […]Lees het volledige bericht (Het is nu bewezen: zwangerschapsdementie bestaat echt) op Scientias.nl.

 • Surfer heeft veel grotere kans om resistente bacterie te herbergen

  15 Jan 2018

  Surfer heeft veel grotere kans om resistente bacterie te herbergen Het heeft alles te maken met het vele zeewater dat surfers tijdens het beoefenen van hun sport binnenkrijgen. Wetenschappers van de universiteit van Exeter bestudeerden de bacteriën die in de rectum van 300 mensen waren aangetroffen. Ongeveer de helft van de proefpersonen surfde regelmatig voor de kust van Groot-Brittannië. De onderzoekers wilden met name nagaan […]Lees het volledige bericht (Surfer heeft veel grotere kans om resistente bacterie te herbergen) op Scientias.nl.

 • Kruipende baby brengt een hoop viezigheid in beweging

  15 Jan 2018

  Kruipende baby brengt een hoop viezigheid in beweging Hij brengt huidcellen, bacteriën, pollen en schimmelsporen in de lucht en inhaleert een groot deel ervan. Er is eerder al uitgebreid onderzoek gedaan naar de hoeveelheid stof en biologisch materiaal een volwassene in de lucht brengt wanneer hij wandelt. Maar nu is voor het eerst ook uitgezocht hoeveel stof en viezigheid er door een kruipende […]Lees het volledige bericht (Kruipende baby brengt een hoop viezigheid in beweging) op Scientias.nl.

 • Genetisch gemodificeerde gewassen: dé oplossing voor het wereldvoedselprobleem?

  14 Jan 2018

  Genetisch gemodificeerde gewassen: dé oplossing voor het wereldvoedselprobleem? Kan gentech ons helpen om in 2050 alle 10 miljard monden te voeden? Naar schatting zijn er wereldwijd een slordige 815 miljoen mensen die honger lijden, zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vorig jaar bekend. Het gaat dan om zo’n elf procent van de totale wereldbevolking. Het zijn schokkende cijfers. Zeker als je bedenkt dat de […]Lees het volledige bericht (Genetisch gemodificeerde gewassen: dé oplossing voor het wereldvoedselprobleem?) op Scientias.nl.

 • Ongezonde voeding maakt ons afweersysteem onverwachts agressief

  12 Jan 2018

  Ongezonde voeding maakt ons afweersysteem onverwachts agressief Ons lichaam reageert bijna net zo heftig als op een bacteriële infectie. In de afgelopen eeuwen is de gemiddelde levensverwachting in Westerse landen gestaag toegenomen. Maar deze trend wordt momenteel voor het eerst doorbroken: mensen die vandaag worden geboren leven gemiddeld korter dan hun ouders. Ongezonde voeding speelt hier waarschijnlijk een beslissende rol in. Fastfood […]Lees het volledige bericht (Ongezonde voeding maakt ons afweersysteem onverwachts agressief) op Scientias.nl.

 • Pfizer stopt met investeringen in Alzheimermedicijn

  11 Jan 2018

  Het Amerikaanse bedrijf Pfizer stopt met het onderzoek naar nieuwe medicijnen tegen Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Dat meldt persbureau Reuters.

 • Vrouwen overlijden vaker na een hartaanval

  9 Jan 2018

  Vrouwen die een hartaanval hebben gehad, hebben in het daaropvolgende jaar meer kans om aan de gevolgen ervan te overlijden dan mannen. Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

 • ADHD-medicijn methylfenidaat goedgekeurd voor volwassenen

  20 Dec 2017

  Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is samen met andere Europese landen akkoord gegaan met het gebruik van Medikinet (methylfenidaat) bij volwassenen. Dit medicijn was tot nu toe alleen goedgekeurd voor kinderen tot 18 jaar. In de praktijk werd het al regelmatig voorgeschreven aan volwassenen.

 • UMC Groningen start met bestralingen met minder bijwerkingen

  14 Dec 2017

  Het UMC in Groningen begint in januari met een zogeheten 'protonenbehandeling'. Deze kan kankercellen gerichter bestrijden dan het traditionele röntgendeeltje, waardoor patiënten minder last hebben van bijwerkingen.

 • Longartsen slaan alarm om luchtvervuiling

  12 Dec 2017

  Longartsen en het Longfonds sturen dinsdag een brandbrief naar de Tweede Kamer. Zij willen dat er maatregelen worden getroffen tegen luchtvervuiling. Volgens hen worden de gevolgen van vieze lucht onderschat.

 • Kansen op overleving kanker afgelopen 50 jaar fors toegenomen

  7 Dec 2017

  De kansen op overleving van kanker zijn de afgelopen 50 jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie.

 • Hond of kat in huis? Pas op voor je gezondheid

  30 Nov 2017

  Drie op de vier honden- en katteneigenaren ontwormen hun huisdier onvoldoende. Dit vormt een groot risico voor de gezondheid van hun eigenaren, met name kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. De worminfecties van dieren kunnen namelijk worden overgedragen op de mens.

 • Meer patiënten overleden door fouten in ziekenhuis

  29 Nov 2017

  Het aantal mensen dat door een medische of organisatorische fout in het ziekenhuis is overleden is toegenomen. Tussen half 2015 en half 2016 stierven 1.035 patiënten doordat er iets mis ging in het ziekenhuis, 67 meer vergeleken met de vorige meting 4 jaar eerder. Eerder daalde deze 'potentieel vermijdbare sterfte' juist. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel.

 • 1 op de 4 Nederlanders heeft een hersenaandoening

  27 Nov 2017

  Uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Hersenstichting blijkt dat één op de vier Nederlanders een hersenaandoening heeft. Omdat veel mensen geen medische hulp zoeken en dus ook niet geregistreerd worden, ligt het daadwerkelijke aantal patiënten nog hoger.

 • Schadelijke listeriabacterie in gerookte spekblokjes van Zwanenberg

  23 Nov 2017

  In gerookte spekblokjes van het merk Zwanenberg zit de schadelijke listeriabacterie. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekendgemaakt.