Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Diverse artikelen over gezondheid

 

 • Advies om je antibioticakuurtje altijd af te maken, kan de prullenbak in

  27 Jul 2017

  Advies om je antibioticakuurtje altijd af te maken, kan de prullenbak in Er is nauwelijks bewijs dat vroegtijdig stoppen met een kuurtje antibioticaresistentie in de hand werkt. Wie bij de apotheek een antibioticakuur in handen gedrukt krijgt, krijgt altijd hetzelfde advies: maak de kuur volledig af. En dus slik je de pillen zelfs een paar dagen nadat al je symptomen verdwenen zijn, nog steeds. Een slechte zaak, […]Lees het volledige bericht (Advies om je antibioticakuurtje altijd af te maken, kan de prullenbak in) op Scientias.nl.

 • ‘Amerikaanse onderzoekers passen DNA van menselijke embryo aan’

  27 Jul 2017

  ‘Amerikaanse onderzoekers passen DNA van menselijke embryo aan’ Voor het eerst zou ook in de VS het genoom van embryo’s met behulp van CRISPR zijn aangepast. Dat blijkt uit een artikel in Technology Review, een uitgave van het Massachusetts Institute of Technology. Leider van de onderzoeksgroep, Shoukhrat Mitalipov, weigert elk commentaar, omdat het onderzoek nog niet gepubliceerd is. Maar andere betrokken bevestigen dat […]Lees het volledige bericht (‘Amerikaanse onderzoekers passen DNA van menselijke embryo aan’) op Scientias.nl.

 • 9 van de 10 Nederlanders eten dagelijks tussendoortjes

  27 Jul 2017

  Ruim negen op de tien Nederlanders eten dagelijks iets tussen de maaltijden door. Omdat ze trek hebben, of simpelweg uit gewoonte. Vooral jongeren kiezen ongezonde tussendoortjes, zo blijkt uit een marktonderzoek van Multiscope onder 685 repondenten.

 • Leren liegen is gemakkelijker voor psychopaten

  26 Jul 2017

  Leren liegen is gemakkelijker voor psychopaten Mensen met veel psychopathische trekjes zijn geen excellente leugenaars van nature, maar simpelweg beter in staat om te leren liegen. Dat suggereert een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Translational Psychiatry. De wetenschappers baseren hun conclusies op experimenten. Reactietijd De onderzoekers verzamelden een aantal proefpersonen en brachten van elke proefpersoon de psychopathische persoonlijkheidstrekken in kaart. […]Lees het volledige bericht (Leren liegen is gemakkelijker voor psychopaten) op Scientias.nl.

 • Veel mutaties in donorregister na aanname wetswijziging

  26 Jul 2017

  Het aantal mensen dat geen toestemming voor orgaandonatie is per 1 maart 2017 gestegen tot 1,71 miljoen, 152.000 meer dan begin 2016. Ook het aantal mensen dat juist wel toestemming geeft voor orgaandonatie steeg in die periode, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

 • Spermaconcentratie van westerse mannen in 50 jaar tijd gehalveerd

  26 Jul 2017

  Spermaconcentratie van westerse mannen in 50 jaar tijd gehalveerd Onderzoekers luiden de noodklok: de spermaconcentratie van mannen in Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland is tussen 1973 en 2011 met 52,4% afgenomen. Al langer bestaat het vermoeden dat de spermaconcentratie van mannen in westerse landen aan het afnemen is. Maar overtuigend bewijs daarvoor ontbrak. Tot nu. In het blad Human Reproduction Update komen onderzoekers met […]Lees het volledige bericht (Spermaconcentratie van westerse mannen in 50 jaar tijd gehalveerd) op Scientias.nl.

 • Molecuul dat afrekent met kanker kan meeliften met lichaamseigen eiwitten

  25 Jul 2017

  Molecuul dat afrekent met kanker kan meeliften met lichaamseigen eiwitten Wetenschappers hebben een ‘taxi’ gevonden voor krachtige moleculen die het gedrag van kankercellen kunnen controleren. Ribonucleïnezuur (vaak afgekort tot RNA) kan het gedrag van kankercellen beïnvloeden. En daarmee is het molecuul in theorie heel geschikt om kanker te bestrijden. Maar dan moet je dat molecuul natuurlijk eerst wel bij die kankercel weten te krijgen. En […]Lees het volledige bericht (Molecuul dat afrekent met kanker kan meeliften met lichaamseigen eiwitten) op Scientias.nl.

 • Erfelijke aanleg bepaalt kans op vaginale verzakking

  21 Jul 2017

  Ongeveer twee op de vijf Nederlandse vrouwen boven de 45 jaar heeft bij gynaecologisch onderzoek een vaginale verzakking (prolaps). Bekende risicofactoren zijn onder meer zwangerschap, bevalling en menopauze. Daarnaast blijkt erfelijke aanleg belangrijk te zijn. Gynaecologe en onderzoekster Sabrina Lince van het Radboudumc toonde in haar promotieonderzoek deze erfelijke aanleg aan en identificeerde 44 nieuwe kandidaatgenen die betrokken zijn bij het ontstaan van vaginale prolaps.

 • Alzheimer of niet? Een bloedtest geeft straks uitsluitsel

  20 Jul 2017

  Alzheimer of niet? Een bloedtest geeft straks uitsluitsel In de toekomst hoeft iemand geen hersenscan te laten maken om te achterhalen of hij of zij Alzheimer heeft. Een prikje is dan voldoende. Wetenschappers van de Washington University School of Medicine in St. Louis beweren dat de hoeveelheid bèta-amyloïde in het bloed iets zegt over de hoeveelheid amyloïde plaques in de hersenen. Wanneer iemand […]Lees het volledige bericht (Alzheimer of niet? Een bloedtest geeft straks uitsluitsel) op Scientias.nl.

 • Online coach succesvol bij chronische darmziekten

  17 Jul 2017

  De e-health-toepassing MijnIBDcoach zorgt voor een halvering van het aantal ziekenhuisopnamen, minder polibezoeken en een betere therapietrouw voor patiënten met een chronische inflammatoire darmaandoening, zoals de ziekte van Crohn. Dit is gebleken uit onderzoek bij bijna duizend patiënten in verschillende Nederlandse ziekenhuizen, onder leiding van het Maastricht UMC+.

 • Aantal schaamlipcorrecties wereldwijd flink toegenomen

  13 Jul 2017

  In 2016 is het aantal schaamlipcorrecties wereldwijd 45 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is het de snelst groeiende soort cosmetische ingreep.

 • Langer leven dankzij koffie?

  12 Jul 2017

  "Koffie drinken vergroot de kans op een lang leven”, zo kopte de Volkskrant deze week. Eén kop koffie levert al gezondheidswinst op. En bij drie koppen is de winst optimaal. De krant baseert zich op 2 grote onderzoeken gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine. Moeten theedrinkers nu ook aan de koffie? Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum, legt uit.

 • Binnen twee weken diagnose prostaatkanker metsneltraject Radboudumc

  10 Jul 2017

  Het Radboudumc Centrum voor Oncologie heeft het diagnosetraject voor prostaatkanker grondig vernieuwd. Daardoor weten mannen die mogelijk prostaatkanker hebben in maximaal twee weken waar ze precies aan toe zijn, een proces dat nu soms maanden duurt.

 • 1.894 zelfdodingen in 2016

  28 Jun 2017

  In 2016 maakten 1.894 mensen een einde aan hun leven. Dit zijn gemiddeld 5,2 zelfdodingen per dag, zo meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

 • Prikkelbare darm mogelijk veroorzaakt door schimmels

  22 Jun 2017

  Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben een andere samenstelling van darmschimmels dan mensen zonder deze aandoening. Deze disbalans staat in verband met de pijnklachten die optreden bij PDS. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC, in samenwerking met TNO en de Universiteit van Maastricht.

 • Plaatselijk veel meer eikenprocessierupsen

  21 Jun 2017

  Door het warme weer zijn er veel eikenprocessierupsen en verplaatsen ze zich naar de lagere delen van bomen. Het risico dat mensen en dieren in aanraking komen met de irriterende brandharen is daardoor groter. Daarvoor waarschuwt Nature Today.