Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Diverse artikelen over gezondheid

 

 • Voedselhypes: hoe we onszelf in de supermarkt voor de gek houden

  20 May 2018

  Voedselhypes: hoe we onszelf in de supermarkt voor de gek houden Een onschuldige voedselhype kan eenvoudig uitgroeien tot een ongezond voedingspatroon. Wanneer we in de supermarkt lopen, is het nogal een uitdaging om voet bij stuk te houden en slechts met gezonde voedingsmiddelen bij de kassa aan te komen. En dat terwijl het in principe zo makkelijk lijkt. Je komt de supermarkt binnen en je staat […]Het bericht Voedselhypes: hoe we onszelf in de supermarkt voor de gek houden verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Slimme mensen hebben minder verbindingen in hun hersenschors

  18 May 2018

  Slimme mensen hebben minder verbindingen in hun hersenschors Maar de verbindingen die ze hebben, zijn zeer efficiënt. Dat suggereert een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Nature Communications. Wetenschappers analyseerden de hersenen van 259 mannen en vrouwen en keken daarbij met name naar het aantal dendrieten in de hersenschors (zie kader). Ook legden alle proefpersonen een IQ-test af. Dendrieten zijn uitlopers van zenuwcellen. […]Het bericht Slimme mensen hebben minder verbindingen in hun hersenschors verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Muggenbeet kan je immuunsysteem zeker een week bezig houden

  17 May 2018

  Muggenbeet kan je immuunsysteem zeker een week bezig houden Zelfs als de mug verder geen ziekteverwekkers bij zich draagt. Dat suggereren experimenten die zijn uitgevoerd onder muizen. De onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in het blad PLOS Neglected Tropical Diseases. Speeksel Wanneer een mug je bijt, pompt deze tegelijkertijd speeksel naar binnen. Dat speeksel zorgt ervoor dat het bloed niet stolt en de mug […]Het bericht Muggenbeet kan je immuunsysteem zeker een week bezig houden verscheen eerst op Scientias.nl.

 • The Daily Mile goed voor de gezondheid van kinderen

  17 May 2018

  Het dagelijks onder lestijd 15 minuten een rondje rennen, ook wel The Daily Mile genoemd, maakt basisschoolleerlingen actiever en verbetert hun conditie en gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in BMC Medicine, meldt de stichting JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).

 • Nederlands onderzoek brengt vaccin tegen kanker iets dichterbij

  16 May 2018

  Nederlands onderzoek brengt vaccin tegen kanker iets dichterbij Zo’n vaccin kan afweercellen in het lichaam aanzetten tot het tijdig opruimen van kankercellen. Kankercellen gebruiken verschillende slimme trucjes om maar niet door ons afweersysteem te worden opgemerkt. En een deel ervan blijkt zo inderdaad aan detectie te kunnen ontsnappen en zich ongehinderd te kunnen blijven vermenigvuldigen. Onderzoekers zijn dan ook hard op zoek naar […]Het bericht Nederlands onderzoek brengt vaccin tegen kanker iets dichterbij verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Als het aan de WHO ligt, gaan de transvetten in de ban

  15 May 2018

  Als het aan de WHO ligt, gaan de transvetten in de ban Je vindt ze onder meer in gebak en snacks. En ze zijn behoorlijk gevaarlijk. Transvetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten. En de WHO schat dat de inname van transvetten er elk jaar voor zorgt dat meer dan 500.000 mensen aan hart- en vaatziekten komen te overlijden. Een goede reden om die transvetten aan […]Het bericht Als het aan de WHO ligt, gaan de transvetten in de ban verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Wetenschappers stoppen herinnering van slak in een andere slak

  15 May 2018

  Wetenschappers stoppen herinnering van slak in een andere slak Het onderzoek biedt mogelijk hoop voor mensen met geheugenverlies. Wetenschappers van de universiteit van Californië verzamelden enkele zeeslakken en gaven ze met tussenpozen van 20 minuten vijf schokjes. 24 uur later ontvingen de zeeslakken nog eens vijf schokken. De schokken zorgden ervoor dat de slak zich probeerde te beschermen door zich terug te trekken. Wanneer […]Het bericht Wetenschappers stoppen herinnering van slak in een andere slak verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Veel niet-toegestane claims op de etiketten dieetproducten

  14 May 2018

  Er staan nog steeds veel niet-toegestane voedings- en gezondheidsclaims op de etiketten en websites van dieetproducten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), meldt het Voedingscentrum.

 • Twee keer ontbijten is gezond

  8 May 2018

  Ontbijten is belangrijk en gezond, mits je de goede keuzes maakt natuurlijk. Tweemaal ontbijten klinkt wat overdreven, maar dit blijkt juist gezonder te zijn.

 • Ook bij menstruatiecups kans op tamponziekte TSS

  30 Apr 2018

  De menstruatiecup zou een handig en duurzaam alternatief zijn voor tampons. Daarbij zou het vrijwel onmogelijk zijn om met een menstruatiecup het Toxisch Shock Syndroom (TSS) op te lopen, maar dat blijkt nu een fabel te zijn.

 • Slang voor kijkonderzoek ziekenhuis vaak niet schoon

  26 Apr 2018

  Van de slangen die in ziekenhuizen gebruikt worden voor kijkonderzoek is 15 procent niet schoon. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC.

 • Nieuw borstkankermedicijn vergoed uit basispakket

  25 Apr 2018

  Het nieuwe borstkankermiddel ribociclib wordt voortaan vergoed uit het basispakket. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vond het middel aanvankelijk te duur, maar hij heeft korting bedongen.

 • Een op de drie patiënten wordt zieker door ander medicijn

  20 Apr 2018

  Onder het mom van kostenbesparing bij apothekers en zorgverzekeraars stappen veel patiënten noodgedwongen over naar een ander merk medicijn. Ruim een op de drie patiënten wordt hier zieker van.

 • Meer Nederlanders met kenmerken van dementie

  20 Apr 2018

  Het aantal Nederlanders dat te maken heeft met dementieachtige verschijnselen, is de afgelopen twintig jaar toegenomen.

 • Oogfonds: 'Goede zonnebril is essentieel'

  19 Apr 2018

  Nederlanders trekken er met het zonnige weer massaal op uit, maar vergeten vaak hun zonnebril. De meesten realiseren zich niet dat uv-straling van de zon permanente schade aan de ogen kan veroorzaken, waarschuwt het Oogfonds.

 • Handdrogers verspreiden bacteriën

  17 Apr 2018

  Handdrogers die vaak op openbare toiletten hangen maken je handen niet alleen droog, maar ook een stuk viezer. Deze apparaten verspreiden namelijk bacteriën in de lucht en zo ook op je handen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.