Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Diverse artikelen over gezondheid

 

 • Dit robotje omarmt het hart en helpt het kloppen

  19 Jan 2017

  Dit robotje omarmt het hart en helpt het kloppen Het zachte robotje is ontwikkeld door Amerikaanse onderzoekers en kan een uitkomst zijn voor mensen met hartfalen. Steeds meer mensen overleven een hartaanval. Maar het betekent ook dat steeds meer mensen daarna met een verminderde hartfunctie te maken hebben. Er zijn twee oplossingen: een harttransplantatie of een steunhart (een mechanisme pomp die de pompfunctie van […]Lees het volledige bericht (Dit robotje omarmt het hart en helpt het kloppen) op Scientias.nl.

 • Mensen met gezonde leefstijl hebben minder vaak metabool syndroom

  18 Jan 2017

  Het gedrag van mensen rondom roken, drinken, eten en bewegen hangt samen met het ontwikkelen van het metabool syndroom. Het intensief aanpakken van leefstijlfactoren kan het metabool syndroom helpen terugdringen en daarmee type 2 diabetes en hart- en vaatziekten in de toekomst verminderen. Dat concludeert Sandra Slagter van het UMC Groningen in haar proefschrift.

 • Griepepidemie duurt nog steeds voort

  18 Jan 2017

  De griepepidemie duurt inmiddels 7 weken. In de afgelopen week gingen 122 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten, vergeleken met 92 in de week daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel.

 • Baby lijkt de eerste klanken die hij hoort nooit echt te vergeten

  18 Jan 2017

  Baby lijkt de eerste klanken die hij hoort nooit echt te vergeten Dat suggereert nieuw onderzoek onder Koreaanse kinderen die kort na hun geboorte door Nederlandse ouders werden geadopteerd. Deze kinderen – die soms al enkele maanden na hun geboorte naar Nederland kwamen – blijken namelijk decennia later een voorsprong te hebben bij het leren van Koreaanse klanken. Dat is te lezen in het blad Royal Society […]Lees het volledige bericht (Baby lijkt de eerste klanken die hij hoort nooit echt te vergeten) op Scientias.nl.

 • Invloed pil op sociaal gedrag nog onderbelicht

  18 Jan 2017

  Uit verschillende studies blijkt dat de anticonceptiepil negatieve gevolgen kan hebben op emotioneel functioneren en sociaal gedrag van vrouwen. Het precieze effect van de pil is nog altijd erg onduidelijk. Neurowetenschapper Estrella Montoya van de Universiteit Utrecht wil daar verandering in brengen. Een eerste aanzet hiertoe is haar publicatie.

 • KNSB: draag helm bij schaatsen op natuurijs

  17 Jan 2017

  De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) adviseert iedereen die deze week op natuurijs gaat schaatsen een helm te dragen. Dat schrijft het AD.

 • Vaccineren: levensgevaarlijk of levensreddend?

  15 Jan 2017

  Vaccineren: levensgevaarlijk of levensreddend? Een nieuw jaar, een schone lei. Nu de mediastorm rond vaccinatie is gaan liggen, is het tijd om eens rustig de feiten op een rij te zetten over dit onderwerp. Er is nogal wat ophef geweest over vaccinatie. Hoe ernstig zijn de ziektes waartegen we vaccineren? Zijn vaccins wel veilig en weegt hun effectiviteit op […]Lees het volledige bericht (Vaccineren: levensgevaarlijk of levensreddend?) op Scientias.nl.

 • Werkstress en slaapproblemen beïnvloeden elkaar

  13 Jan 2017

  Stress zorgt voor een slechte nachtrust. En slaapproblemen zorgen op hun beurt voor extra stress. Piekeren speelt een belangrijke rol in deze wederkerige relatie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van arbeidspsycholoog Michelle Van Laethem.

 • In de toekomst weet je wanneer je ziek wordt

  13 Jan 2017

  In de toekomst weet je wanneer je ziek wordt “Baas, volgende week ben ik er twee dagen niet, want ik word ziek.” Dit klinkt misschien vreemd, maar in de toekomst weet je mogelijk al ruim van tevoren dat je ziek wordt en hoe lang het gaat duren. Stanford-wetenschappers hebben meer dan twee miljard verschillende metingen verricht bij zestig mensen. Iedere deelnemer droeg een armband […]Lees het volledige bericht (In de toekomst weet je wanneer je ziek wordt) op Scientias.nl.

 • Heb je pijn? Ga een sommetje maken!

  12 Jan 2017

  Heb je pijn? Ga een sommetje maken! Nieuw onderzoek wijst uit dat mensen echt minder pijn voelen wanneer ze afgeleid worden (bijvoorbeeld door een rekensommetje). Tot die conclusie komt onderzoeker Jorian Blom, verbonden aan de universiteit van Twente. De bevindingen kunnen implicaties hebben voor mensen met chronische pijn. Hersenactiviteit Het is nog best lastig om te achterhalen welke invloed afleiding op pijn […]Lees het volledige bericht (Heb je pijn? Ga een sommetje maken!) op Scientias.nl.

 • Bespeel je een muziekinstrument? Dan is je reactietijd korter!

  11 Jan 2017

  Bespeel je een muziekinstrument? Dan is je reactietijd korter! Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat met name implicaties kan hebben voor de ouderen van dage. Onderzoekers verzamelden zestien muzikanten en negentien niet-muzikanten en zetten ze aan een tafel. De ene hand rustte op een apparaatje dat zo af en toe trilde. De andere hand rustte op een computermuis. Tevens stond in de kamer […]Lees het volledige bericht (Bespeel je een muziekinstrument? Dan is je reactietijd korter!) op Scientias.nl.

 • Nog steeds milde griepepidemie

  11 Jan 2017

  Er is nog steeds een milde griepepidemie in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het NIVEL.

 • 'Middagdutje verbetert geheugen 65-plussers'

  10 Jan 2017

  Na de lunch een dutje doen, lijkt het geheugen en denkvermogen van senioren een boost te geven. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 3000 proefpersonen, uitgevoerd door de University of Pennsylvania.

 • Alleen in het weekend sporten heeft al gezondheidsvoordelen

  10 Jan 2017

  Hoe vaak je sport, maakt voor je gezondheid weinig uit. De aanbevolen hoeveelheid beweging van de hele week in je weekend proppen, zorgt al voor belangrijke gezondheidsvoordelen. Dat blijkt uit een onderzoek van Loughborough University en de University of Sydney onder bijna 64.000 mensen.

 • Slecht cholesterol draagt mogelijk bij aan artrose

  10 Jan 2017

  Te veel 'slecht' cholesterol blijkt van invloed te zijn op de ernst van artrose. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Wouter de Munter van het Radboudumc.

 • Koortslipvirus als middel tegen huidkanker

  6 Jan 2017

  Het herpesvirus, dat een koortslip kan veroorzaken, kan een melanoom vernietigen. Artsen in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam hebben donderdag voor het eerst een patiënt met het virus behandeld.