Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Diverse artikelen over gezondheid

 

 • Brein van een vader reageert anders op dochters dan op zonen

  26 May 2017

  Brein van een vader reageert anders op dochters dan op zonen Een vader met jonge dochters is attenter en past zich makkelijker aan de behoeften van de meisjes aan dan een vader met jonge zonen. Dit blijkt uit hersenscans en opnames van dagelijkse interacties tussen kinderen en hun ouders. Hoe komt het eigenlijk dat vaders van peuters vaker zingen met hun dochters? En dat zij open […]Lees het volledige bericht (Brein van een vader reageert anders op dochters dan op zonen) op Scientias.nl.

 • Leren lezen transformeert het brein van een dertigplusser

  26 May 2017

  Leren lezen transformeert het brein van een dertigplusser Leren lezen doet wat met het brein. Wetenschappers hebben hersenscans gemaakt van analfabeten, die op latere leeftijd leren lezen. Wat gebeurt er dan eigenlijk in het volwassen brein? Heel veel, zo concluderen onderzoekers – gelukkig in iets meer woorden – in een nieuw paper in het wetenschappelijke vakblad Science Advances. Wanneer een analfabeet op latere […]Lees het volledige bericht (Leren lezen transformeert het brein van een dertigplusser) op Scientias.nl.

 • Sommige zonnebrandcrèmes beschermen minder goed dan ze beloven

  24 May 2017

  Drie zonnebrandcrèmes falen faliekant in de test van de Consumentenbond. De SPF 30 crèmes van Clinique, Clarins en Europrofit (Kruidvat) bieden veel minder bescherming tegen UVB-stralen dan zij op de verpakking beloven.

 • 'Werkgever leert niet van burn-out'

  23 May 2017

  Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. En dat is vreemd. Want een burn-out is ook een bedrijfsongeval, vindt 65 procent van de werknemers die zelf een burn-out heeft gehad. Dit blijkt uit onderzoek Kantar Public (voorheen TNS NIPO).

 • Luchtvervuiling lijkt ook de nachtrust aan te tasten

  22 May 2017

  Luchtvervuiling lijkt ook de nachtrust aan te tasten Langdurige blootstelling aan hoge concentraties fijnstof en stikstofdioxide (NO2) lijkt een negatief effect te hebben op de nachtrust. Wetenschappers bestudeerden 1863 Amerikaanse proefpersonen. Zij hadden een gemiddelde leeftijd van 68 jaar en droegen zeven dagen op rij een polsbandje dat hun bewegingen monitorde. Aan de hand van de gegevens die dit polsbandje verzamelde, konden de […]Lees het volledige bericht (Luchtvervuiling lijkt ook de nachtrust aan te tasten) op Scientias.nl.

 • Laat op 20 mei gratis je moedervlek controleren via een app

  19 May 2017

  Op 20 mei, Huidkankerdag, kun je via een app gratis een 'verdachte' moedervlek of ander plekje laten controleren.

 • Onderzoekers pleiten voor verplichten fietshelm bij e-bikes

  18 May 2017

  Gebruikers van een e-bike zijn na een ongeval vaak zwaarder gewond dan gewone fietsers. Dit blijkt uit een onderzoek door Groningse artsen uitgevoerd onder 475 slachtoffers van een fietsongeval op de eerste hulp van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij pleiten dan ook voor rijlessen en het verplichten van de fietshelm bij e-bikes.

 • Wetenschap komt met nieuw anticonceptiemiddel: een ‘moleculair condoom’

  18 May 2017

  Wetenschap komt met nieuw anticonceptiemiddel: een ‘moleculair condoom’ Twee plantaardige stofjes blijken de ontmoeting tussen een eicel en zaadcel te dwarsbomen. Wanneer sperma zich een weg baant richting de eicel, beweegt het staartje heel ritmisch. Anders wordt het als de zaadcel bij de eicel – met daaromheen een beschermend cluster van cellen – arriveert. Dan gaat het staartje van de zaadcel een soort […]Lees het volledige bericht (Wetenschap komt met nieuw anticonceptiemiddel: een ‘moleculair condoom’) op Scientias.nl.

 • 'Het risico op dementie kan je zelf verlagen'

  17 May 2017

  Voornamelijk vijftigers en zestigers kunnen de kans dat zij gaan dementeren halveren door gezonder te leven. Dat blijkt uit een 'dementie-voorspellend' rekenmodel.

 • Muizen met 3D-geprinte eierstokken krijgen gezonde jongen

  16 May 2017

  Muizen met 3D-geprinte eierstokken krijgen gezonde jongen Dankzij de 3D-geprinte eierstokken gingen de onvruchtbare muizen ovuleren. Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature Communications. Hoewel hun experimenten zich beperken tot muizen, hopen ze dat het onderzoek in de toekomst hoop kan bieden aan vrouwen die op jonge leeftijd kanker hebben gehad en bij wie de hormonen en vruchtbaarheid door de behandelingen zijn […]Lees het volledige bericht (Muizen met 3D-geprinte eierstokken krijgen gezonde jongen) op Scientias.nl.

 • Jaarlijks sterven 1,2 miljoen tieners, veelal aan iets wat voorkomen had kunnen worden

  16 May 2017

  Jaarlijks sterven 1,2 miljoen tieners, veelal aan iets wat voorkomen had kunnen worden Verkeersongelukken, luchtweginfecties en zelfmoord zijn de belangrijkste doodsoorzaken onder tieners. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het rapport meldt dat jaarlijks zo’n 1,2 miljoen tieners om het leven komen. Dat betekent dat er dagelijks 3000 jongeren tussen de 10 en 19 jaar sterven. De meesten (zo’n 66 procent) leven in laag- en […]Lees het volledige bericht (Jaarlijks sterven 1,2 miljoen tieners, veelal aan iets wat voorkomen had kunnen worden) op Scientias.nl.

 • Demente ouderen mentaal gezonder dankzij vertrouwde muziek

  11 May 2017

  Al eerder bleek dat favoriete nummers diepe herinneringen kunnen oproepen bij mensen in een vroeg stadium van dementie. Dit blijkt nu ook succesvol in een vergevorderd stadium.

 • Derde van bevolking zegt problemen met gezondheid te hebben

  11 May 2017

  Een derde van de Nederlandse volwassenen van 19 jaar of ouder zegt door gezondheidsproblemen beperkt te zijn in dagelijkse activiteiten. Daarbij geeft een derde aan één of meer langdurige aandoeningen te hebben.

 • Werkingsmechanisme achter EMDR-therapie opgehelderd

  10 May 2017

  Oogbewegingen maken onderdrukt een hersengebied dat herinneringen opslaat. En daardoor kan therapie op basis van oogbewegingen (EMDR) helpen om stressvolle gebeurtenissen te vergeten. Dat ontdekte onderzoeker Linda de Voogd van het Radboudumc.

 • Glutenvrij dieet kan slecht zijn voor gezondheid

  5 May 2017

  Een glutenvrij dieet volgen zonder medische indicatie kan slecht zijn voor je gezondheid. Dat melden diverse media op basis van een onderzoek dat is gepubliceerd in The British Medical Journal. De uitkomsten van het onderzoek sluiten aan bij de adviezen van het Voedingscentrum; eet voldoende volkoren producten en volg alleen een glutenvrij dieet als de diagnose coeliakie is gesteld.

 • Pacemaker voor het eerst met 3D-beeld geplaatst

  2 May 2017

  In het UMC Utrecht is voor het eerst bij patiënten met hartfalen een pacemaker met behulp van 3D-beeld geïmplanteerd. Cardiologen verwachten dat deze techniek ervoor zal zorgen dat een pacemaker voortaan bij véél meer patiënten met hartfalen effectief zal zijn. Bovendien kan het leiden tot minder ziektelast en sterfte.