Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Diverse artikelen over gezondheid

 

 • Baby’s geboren uit huidcellen: het lijkt nu echt een kwestie van tijd

  24 Sep 2018

  Baby’s geboren uit huidcellen: het lijkt nu echt een kwestie van tijd Een nieuw onderzoek brengt de nieuwe vruchtbaarheidsrevolutie een flinke stap dichterbij. Japanse onderzoekers zijn er namelijk in geslaagd om menselijke stamcellen – afkomstig uit het bloed – uit te laten groeien tot de voorlopers van eicellen. Dat is te lezen in het blad Science. De resultaten kunnen volgens de onderzoeker gezien worden als “een belangrijke […]Het bericht Baby’s geboren uit huidcellen: het lijkt nu echt een kwestie van tijd verscheen eerst op Scientias.nl.

 • “Spelling is eigenlijk ook maar een keuze”

  23 Sep 2018

  “Spelling is eigenlijk ook maar een keuze” Hoewel taalpuriteinen daar ongetwijfeld niet aan willen, hangt onze spelling van toevalligheden aaneen. Helemaal niet erg. Maar moeten we er dan misschien ook niet wat minder krampachtig mee omgaan? Het Scientias.nl-archief zit vol met ‘pareltjes’: artikelen waar we trots op zijn, die een interessante discussie hebben losgemaakt of waarin mensen aan het woord komen met […]Het bericht “Spelling is eigenlijk ook maar een keuze” verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Vicieuze cirkel kan verklaren waarom veel experimenten met Alzheimermedicatie mislukken

  21 Sep 2018

  Vicieuze cirkel kan verklaren waarom veel experimenten met Alzheimermedicatie mislukken En een nieuw medicijn tegen de Ziekte van Alzheimer is onderweg. Eén van de belangrijkste kenmerken van de Ziekte van Alzheimer is de opeenstapeling van abnormale peptiden in het brein. Deze peptiden worden ook wel bèta-amyloïden genoemd. Deze bèta-amyloïden vallen synapsen – de verbindingen tussen zenuwcellen in de hersenen – aan en vernietigen deze. Hierdoor […]Het bericht Vicieuze cirkel kan verklaren waarom veel experimenten met Alzheimermedicatie mislukken verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Hikken: we doen het allemaal, maar waarom eigenlijk?

  20 Sep 2018

  Hikken: we doen het allemaal, maar waarom eigenlijk? Columniste Noor Fiers verdiept zich in een zeer mysterieus verschijnsel: de hik. Het kan vreselijk vervelend zijn, en soms is het ronduit gênant. Tijdens een vergadering, presentatie, of sollicitatiegesprek kun je het echt niet gebruiken, maar je kunt het niet tegenhouden. Uit het niets ontsnapt aan je keel een hoog geluid op vol volume; je […]Het bericht Hikken: we doen het allemaal, maar waarom eigenlijk? verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Vitamines en mineralen uit basispakket in 2019

  19 Sep 2018

  Vanaf 1 januari 2019 schrapt minister Bruins (Medische Zorg en Sport) bepaalde vitamines en mineralen uit het basispakket. Het gaat om middelen die lage kosten voor gebruikers met zich meebrengen. Deze producten zijn zonder recept verkrijgbaar bijvoorbeeld bij de drogist. Foliumzuur, vitamine D, vitamine A, calcium (kalktabletten) en kalium vallen onder andere onder de maatregel. Dit blijkt uit de prinsjesdagstukken die gisteren gepresenteerd werden.

 • Basispakket: wat verandert er in 2019?

  19 Sep 2018

  Het basispakket verandert per 1 januari 2019 weer. Een aantal vergoedingen worden uitgebreid en paracetamol, vitaminen en mineralen – die ook zonder recept te koop zijn – worden eruit gehaald.

 • Waarom onderzoeken vrijwel alle wetenschappers dezelfde genen?

  19 Sep 2018

  Waarom onderzoeken vrijwel alle wetenschappers dezelfde genen? Nieuwe studie onthult waarom onderzoekers 90% van al onze genen negeren. Ons menselijke genoom bevat zo’n 20.000 relevante genen. Maar veel van deze genen zijn nog helemaal niet goed bestudeerd. Zo concluderen onderzoekers in een nieuwe studie dat slechts 2000 genen op dit moment alle aandacht opeisen. Gek eigenlijk, dat onderzoekers over en over dezelfde […]Het bericht Waarom onderzoeken vrijwel alle wetenschappers dezelfde genen? verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Gezondheidsraad wijzigt voedingsnormen volwassenen

  18 Sep 2018

  De Gezondheidsraad heeft de voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen aangepast. Het betreft een aanpassing van de inname van vitamine A, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), calcium, ijzer, jodium, kalium en magnesium. Dit meldt de Gezondheidsraad.

 • Hoorimplantaat als hulpmiddel tegen dementie

  18 Sep 2018

  Hoorimplantaten bij slechthorende ouderen helpt dementie tegengaan. Dat concluderen wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen.

 • Amsterdam UMC: binnen jaar bloedtest Alzheimer

  17 Sep 2018

  Amsterdam UMC verwacht binnen een jaar een bloedtest te hebben ontwikkeld waarmee de ziekte van Alzheimer kan worden vastgesteld. Dat voorspelt hoogleraar neurochemie Charlotte Teunissen op grond van eigen onderzoek.

 • Voor het eerst roetdeeltjes gevonden in de placenta

  17 Sep 2018

  Voor het eerst roetdeeltjes gevonden in de placenta Wanneer zwangere vrouwen vervuilde lucht inademen, kan roet – via de bloedstroom – in de moederkoek belanden. Dat hebben onderzoekers bekend gemaakt tijdens het European Respiratory Society International Congress. Het is voor het eerst dat onderzoekers roetdeeltjes – die onder meer vrijkomen tijdens het verbranden van fossiele brandstoffen – in placenta’s hebben aangetroffen. Lager geboortegewicht […]Het bericht Voor het eerst roetdeeltjes gevonden in de placenta verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Relatieve vetmassa-formule overtreft BMI

  13 Sep 2018

  Er is een nieuwe formule ontwikkeld om het vetpercentage te berekenen. Met de Relative Fat Mass (RFM) kun je de hoeveelheid lichaamsvet beter meten dan met de BMI. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van het academisch ziekenhuis Cedars-Sinai.

 • Meer dan de helft is tevreden met overgewicht

  12 Sep 2018

  Een op de vijf Nederlanders vindt het niet erg om overgewicht te hebben. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

 • Campagne tegen meningokokken van start

  11 Sep 2018

  Zo’n 130.000 jongeren krijgen een uitnodiging om de meningokokkenvaccinatie te halen. Dit is naar aanleiding van het stijgende aantal ziektegevallen van de laatste jaren.

 • Veel zitten vergroot ook bij fitte mensen kans op diabetes

  11 Sep 2018

  Het maakt niet uit hoe vaak je naar de sportschool gaat, mensen die veel zitten lopen risico op diabetes. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.

 • Geneesmiddelen vaak verkeerd bewaard

  11 Sep 2018

  Ruim een kwart van de medicijngebruikers bewaart zijn medicijnen te koud. Dit blijkt uit onderzoek van Niels Vlieland, apotheker bij UMC Utrecht.