Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Diverse artikelen over gezondheid

 

 • Fijnstof tast mogelijk de spermaproductie aan

  25 Mar 2019

  Fijnstof tast mogelijk de spermaproductie aan Blootstelling aan fijnstof blijkt er in ieder geval bij muizen voor te zorgen dat hun spermaproductie terugloopt. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag tijdens een bijeenkomst van de Endocrine Society in New Orleans wordt gepresenteerd. “Onvruchtbaarheid is wereldwijd een groeiend probleem en luchtvervuiling kan één van de belangrijkste factoren erachter zijn,” aldus onderzoeker Elaine Maria […]Het bericht Fijnstof tast mogelijk de spermaproductie aan verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Driekwart wil leeftijdsgrens energiedrankjes

  25 Mar 2019

  Ruim driekwart van de Nederlanders boven de 18 jaar wil een leeftijdsgrens op de verkoop van energiedranken. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope dat in opdracht van voedselwaakhond Foodwatch is uitgevoerd.

 • Hooikoortsseizoen start vroeg voor berkenpollenpatiënten

  25 Mar 2019

  Het hooikoortsseizoen begint dit jaar vroeg voor berkenpollenpatiënten. Door de hoge temperaturen in februari en deze maand, komen de eerste berkenbomen al in bloei. Dat meldt de website Nature Today.

 • Onderzoekers genezen ratten van hun alcoholverslaving met laserstralen

  22 Mar 2019

  Onderzoekers genezen ratten van hun alcoholverslaving met laserstralen De klus was geklaard met slechts één druk op de knop. Het is wetenschappers gelukt om ratten van hun alcoholverslaving af te helpen met lasers. Ze gebruikten de laserstralen om tijdelijk specifieke neuronen in het brein van de ratten uit te schakelen. Hierdoor hield de hunkering naar alcohol bij de knaagdieren abrupt op en werden […]Het bericht Onderzoekers genezen ratten van hun alcoholverslaving met laserstralen verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Waarom lijken de dagen uit je jeugd veel langer te duren dan nu?

  21 Mar 2019

  Waarom lijken de dagen uit je jeugd veel langer te duren dan nu? Het heeft alles te maken met de snelheid waarmee onze hersenen beelden verwerken. Herken je het ook? Als je terug denkt aan een dag uit je kindertijd lijkt het wel alsof er nooit een einde aan die dag kwam. “Mensen zijn vaak verbaasd hoeveel ze zich herinneren van dagen die in hun jeugd eeuwig leken […]Het bericht Waarom lijken de dagen uit je jeugd veel langer te duren dan nu? verscheen eerst op Scientias.nl.

 • ‘Geloof in morele goden geen vereiste voor het ontstaan van complexe samenleving’

  20 Mar 2019

  ‘Geloof in morele goden geen vereiste voor het ontstaan van complexe samenleving’ Morele goden blijken vaak pas op te doemen nadat complexe samenlevingen zijn ontstaan. In de afgelopen millennia hebben zogenoemde prosociale religies terrein gewonnen. Dergelijke religies worden gekenmerkt door ‘morele goden’ die vereisen dat gelovigen zich aan bepaalde wetten en regels houden en een goed leven leiden. En wie dat niet doet, kan rekenen op consequenties, […]Het bericht ‘Geloof in morele goden geen vereiste voor het ontstaan van complexe samenleving’ verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Inspectie roept bloeddrukmedicijnen terug

  20 Mar 2019

  De gezondheidsinspectie gaat een aantal bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof losartan terugroepen. De medicijnen zijn mogelijk vervuild met de stof NMBA, die waarschijnlijk kankerverwekkend is.

 • Mensen kunnen onbewust veranderingen in magnetische velden detecteren

  19 Mar 2019

  Mensen kunnen onbewust veranderingen in magnetische velden detecteren Ook mensen beschikken mogelijk over magnetoceptie. Veel dieren hebben het vermogen om magnetische velden waar te nemen. Denk bijvoorbeeld aan bijen, vleermuizen, schildpadden, vogels en walvissen. Zij gebruiken het magnetische veld van de aarde als een soort innerlijk kompas. Zo gebruiken schildpadden en walvissen het vermogen bijvoorbeeld om te navigeren op zee. “Veel dieren hebben […]Het bericht Mensen kunnen onbewust veranderingen in magnetische velden detecteren verscheen eerst op Scientias.nl.

 • 'Lucht in steden te ongezond om in te werken'

  18 Mar 2019

  De luchtkwaliteit in veel Nederlandse steden is zo slecht, dat je er officieel niet in zou mogen werken. Dat concludeert Milieudefensie op basis van een recent onderzoek van de Gezondheidsraad.

 • Implanteerbare cardioverter-defibrillator helpt nierdialysepatiënt niet

  18 Mar 2019

  Nierdialysepatiënten hebben geen baat bij een preventief implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD). Dit inwendige hartapparaat voorkomt niet dat patiënten vroegtijdig overlijden. Dat concluderen wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation.

 • Hormoonverstoorders: wat veroorzaken ze nou echt?

  16 Mar 2019

  Hormoonverstoorders: wat veroorzaken ze nou echt? Door gebrek aan betrouwbare testen blijven mogelijk schadelijke stoffen in alledaagse producten gebruikt worden. Hormoonverstoorders: ze zitten werkelijk overal in. Van plastic flesjes tot cosmetica en elektronica en aan de binnenkant van conservenblikjes. “We ontkomen er niet aan,” zegt toxicoloog Majorie van Duursen, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Toch is er heel veel […]Het bericht Hormoonverstoorders: wat veroorzaken ze nou echt? verscheen eerst op Scientias.nl.

 • 'Menstruatieklachten belemmeren dagelijks functioneren'

  15 Mar 2019

  Een derde van de vrouwen met menstruatieklachten geeft aan dat ze niet optimaal kunnen functioneren tijdens hun menstruatie. Dat blijkt uit onderzoek van gynaecoloog Bertho Nieboer en collega's van het Radboudumc.

 • Nederlanders drinken te weinig water

  14 Mar 2019

  Nederlanders drinken te weinig water. De helft van de mensen denkt dagelijks wel voldoende water te drinken, maar meer dan de helft krijgt te weinig binnen. Dat blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Menzis.

 • Stijging tekort aan medicijnen neemt verder toe

  13 Mar 2019

  Medicijnfabrikanten hebben vorig jaar 1.390 meldingen gedaan van een dreigend tekort aan geneesmiddelen vanwege leveringsproblemen. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2017, met 536 meldingen. De problemen gingen over ruim duizend verschillende medicijnen. Dat blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en –defecten.

 • Tweederde doktersassistenten kampt met geweld

  11 Mar 2019

  Bijna twee op de drie doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) op basis van eigen onderzoek onder bijna duizend leden.

 • Online tool voor goed gesprek bij arts

  7 Mar 2019

  Er is een online tool ontwikkeld die patiënten helpt om een goed gesprek te voeren met hun arts, omdat ze zich niet altijd serieus voelen genomen. Dit bleek uit een online enquête, uitgevoerd door een consortium van patiëntenverenigingen onder leiding van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV).