Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Diverse artikelen over gezondheid

 

 • Verstopt en verscholen: het roerige bestaan van geïsoleerde stammen die ongemoeid willen blijven

  20 Jan 2019

  Verstopt en verscholen: het roerige bestaan van geïsoleerde stammen die ongemoeid willen blijven Hoewel ze het liefst met rust gelaten worden, zit de moderne maatschappij hen op de hielen. Vol moed stapt avonturier en missionaris John Allen Chau eind november in een vissersboot. Zijn bestemming: een afgelegen eiland in de Indische oceaan waar één van de meest geïsoleerde stammen ter wereld leeft. De ‘Sentinelezen’ zoals ze worden genoemd, […]Het bericht Verstopt en verscholen: het roerige bestaan van geïsoleerde stammen die ongemoeid willen blijven verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Met dit dieet kunnen we de aarde (en onszelf) redden

  18 Jan 2019

  Met dit dieet kunnen we de aarde (en onszelf) redden Onderzoekers presenteren het dieet waarmee we onze gezondheid en die van de aarde kunnen verbeteren. Tegen 2050 lopen we waarschijnlijk met zo’n 10 miljard mensen rond op deze planeet. Dat zijn er simpelweg teveel om iedereen op een gezond dieet te zetten. 37 wetenschappers afkomstig uit 16 landen bogen zich over de kwestie. En het […]Het bericht Met dit dieet kunnen we de aarde (en onszelf) redden verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Ook vergeten trauma’s laten hun sporen na

  18 Jan 2019

  Ook vergeten trauma’s laten hun sporen na Trauma’s die kinderen tussen hun geboorte en vijfde levensjaar meemaken, drukken een stempel op het brein. Ook al kunnen we bepaalde stressvolle, of traumatische momenten uit onze jeugd niet meer herinneren, dat betekent nog niet dat ze geen invloed hebben. Dat concluderen onderzoekers in een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Developmental Science. Trauma’s die […]Het bericht Ook vergeten trauma’s laten hun sporen na verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Dit zijn de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019

  17 Jan 2019

  Dit zijn de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019 Triest genoeg is de groeiende weerstand tegen vaccinaties er één van. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019 op een rijtje gezet. En meerdere ervan hebben we min of meer zelf gecreëerd. 1. Vieze lucht en klimaatverandering Dit zijn twee gezondheidsrisico’s die we over onszelf hebben afgeroepen: luchtvervuiling en […]Het bericht Dit zijn de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019 verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Zelftest baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig als uitstrijkje

  17 Jan 2019

  Een zelfafnameset voor baarmoederhalskanker is net zo nauwkeurig als uitstrijkje bij de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, Radboudumc en Erasmus MC onder 14.000 vrouwen.

 • Grote toename van weefsel- en orgaandonoren

  15 Jan 2019

  Vorig jaar vonden er in Nederland 815 orgaantransplantaties plaats. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2017, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

 • Minder zoutgebruik in de horeca

  14 Jan 2019

  Ongeveer 65 procent van de horecaondernemers neemt een of meer maatregelen om de hoeveelheid zout te verminderen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

 • Microbioom-pil kan mogelijk helpen voorkomen dat je griep krijgt

  14 Jan 2019

  Microbioom-pil kan mogelijk helpen voorkomen dat je griep krijgt Nieuw onderzoek wijst uit dat bepaalde bacteriën in de neus en keel de kans op griep verkleinen. De ontdekking kan wel eens leiden tot een behandeling die de kans op griep aanzienlijk verkleint. Denk bijvoorbeeld aan een pil die de aanwezigheid van de bacteriën die de kans op griep beperken, bevordert. “De potentie is enorm, […]Het bericht Microbioom-pil kan mogelijk helpen voorkomen dat je griep krijgt verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Geneesmiddelentekort weer gestegen

  14 Jan 2019

  Het geneesmiddelentekort in Nederland is het afgelopen jaar weer gestegen. De tekorten liepen in 2016 met drie procent op. Nu is er sprake van een stijging van maar liefst 5 procent, meldt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie (KNMP).

 • Nu al pollen in de lucht door warme winter

  14 Jan 2019

  De komende week komt de tweede lichting elzenpollen in de lucht. Deze lichting kan een behoorlijk slechte invloed hebben op mensen die last hebben van hooikoorts, melden De Natuurkalender, het LUMC en de Wageningen University. 

 • Tandplak verraadt dat Middeleeuwse vrouw manuscripten versierde

  10 Jan 2019

  Tandplak verraadt dat Middeleeuwse vrouw manuscripten versierde Mogelijk speelden vrouwen een grotere rol in de Middeleeuwse boekenproductie dan gedacht. In de Middeleeuwen werden prachtige boeken geproduceerd. Vaak gebeurde dat in religieuze instellingen: kloosters bijvoorbeeld. Monniken waren er jarenlang bezig met het produceren van vaak rijkelijk versierde geschriften die vervolgens door de kerk zelf of de adel in gebruik werden genomen. Wie de […]Het bericht Tandplak verraadt dat Middeleeuwse vrouw manuscripten versierde verscheen eerst op Scientias.nl.

 • Veel onwetendheid over verzorgingsproducten

  9 Jan 2019

  Dat de woorden ‘natuurlijk’ en ‘dermatologisch getest’ niets zeggen over de werking van het verzorgingsproduct, is vaak onbekend bij de consument. Dat blijkt uit onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts.

 • Bepaald kankermedicijn niet meer vergoed door prijsverhoging

  9 Jan 2019

  Zorgverzekeraars willen het kankermedicijn lutetium octreotaat niet meer vergoeden. Dit komt doordat een farmaceutisch bedrijf - die het medicijn heeft opgekocht - de prijs bijna heeft verzesvoudigd. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

 • Helft van de mensen niet écht allergisch

  9 Jan 2019

  De helft van de mensen die zichzelf met een voedselallergie bestempelen, hebben dit helemaal niet. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

 • Vijf subtypen slapeloosheid ontdekt

  8 Jan 2019

  Er is een wetenschappelijke doorbraak in de ontrafeling van slapeloosheid. Nederlandse wetenschappers hebben namelijk vijf subtypen ontdekt.

 • Ziekenhuizen treffen maatregelen tegen griepgolf

  7 Jan 2019

  Ter voorbereiding van een langdurige griepgolf hebben verschillende Nederlandse ziekenhuizen sneltesten aangeschaft. Hiermee wordt binnen twintig minuten duidelijk of de patiënt griep heeft en of die apart verpleegd moet worden. Dat meldt het AD.