Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Palliatief adviesteam in de OZG

 

het Ommelander Ziekenhuis Groningen startte in oktober 2014 met een palliatief adviesteam (PAT), bestaande uit artsen en verpleegkundigen. Het PAT adviseert en ondersteunt zorgverleners, zodat zij de zorg voor patiënten met chronische of ongeneeslijke ziekten kunnen optimaliseren.

Kwaliteit van leven en alles wat invloed daarop kan hebben

flower

Palliatieve zorg is zorg voor mensen die lijden aan een ziekte of aandoening waarvan ze niet meer kunnen genezen en waar ze uiteindelijk aan dood (kunnen) gaan. Vaak wordt daarbij aan kanker gedacht, maar tegenwoordig is er ook aandacht voor mensen met bijvoorbeeld hartfalen, COPD, ALS en dementie. Het PAT richt zich niet alleen op de patiënt, maar ook op hun naasten.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor mensen die niet meer kunnen genezen. Dat levert nieuwe gespreksonderwerpen op. Als je probeert iemand beter te maken, dan worden bijwerkingen en ongemakken vaak ‘voor lief’ genomen. Maar als je niet meer beter kunt worden, dan accepteer je dat niet meer. Palliatieve zorg draait om kwaliteit van leven en om wat daarop invloed kan hebben. Je kunt zorgen hebben om dierbaren die achterblijven. Of je bent boos of verdrietig om het naderende levenseinde. Vaak zijn er lichamelijke klachten zoals pijn, benauwdheid en misselijkheid.

Wat doet het PAT?

Het PAT brengt alle zorgen en problemen in kaart en vraagt wat de patiënt het belangrijkste vindt in deze levensfase. Daarna stelt het PAT voor de patiënt een advies op. Als de patiënt het hiermee eens is, wordt er een ‘palliatieve overdracht' gemaakt. Hierin staat alles wat besproken is, wat de wensen zijn, welke problemen spelen of gaan spelen en wat er aan die problemen gedaan kan worden.Het PAT werkt nauw samen met huisartsen en thuiszorgorganisaties, want het is belangrijk dat de palliatieve zorg wordt gegeven daar waar de patiënt dat wil, en vaak is dat thuis. 

Het herkennen van de palliatieve fase

Niet altijd wordt op tijd gezien dat een patiënt in de palliatieve fase is beland. Dokters, familie en patiënten kunnen zich daar in vergissen. Het is aan de dokters om als eerste aan te geven dat genezing van een chronische ziekte niet meer mogelijk is. In het artikel "de kunst van het laten" in deze website wordt hierop uitgebreid ingegaan.

 

"You matter because you are you, and you matter to the end of your life. We will do all we can not only to help you die peacefully, but also to live until you die."

("Je bent belangrijk omdat jij ‘jij’ bent en je bent belangrijk tot het einde van je leven. We zullen niet alleen alles doen om je in rust te laten sterven, maar ook om je te laten leven tot je sterft.” Vertaling van een citaat van Dame Cicely Saunders.). 

 

Filmpje over een oneindig verlangen, of toch....